Assalamualaikum..
haaaa..fikirlahh..sebelum ni aku buat respi kak jah je dpt nama.. laa ni..aku taip nama aku sendiri ok.
kesian korang setiap kali masuk blog aku , je kena pikir..okee..
malas ckp byk... aku nk taip laju2..hikhik
ouhh yaa... untuk kulit dumpling beli jela kat giant ok.. jgn menyusahkan diri sendiri... harga benda tu 50keping seringgit ke dua ringgit setengah tk engt..
inti dumpling yg aku buat ni sama je kalau angpa nk buat inti telur bungkus..
pasal aku tk rajin nk buat mcm inti karipap..
bahan2nya;-
-planta
-sayur campur ke sayur apa yg korg suka ke..aku guna sayur campur..cpt kerja
-sos tiram
-sos cili
-kicap manis.kipas udang aku suka..angpa ikut suka ang lahh oke..
-lada sulah atau juga dikenali sebagai lada putih
-bwg merah
-bwg putih
-ayam cincang (aku pakai ramlee burger punye, angpa suka hati laa..kalau rajin beli ayam kat pak usin ..dada potong kecil) 1paket k keci= utk 50 keping kulit dumpling
cara-caranya
konon2 perap isi ayam tu dgn satu sudu sos tiram , satu sudu sos, satu sudu kicap, dan lada putih. semua tu sudu besar ok..
sambil2 perap tu..
1)buh planta kt kuali , dah tu tumis bawang merah, bawang putih, oke letak tepi..
2) masuk ayam pulakkk
3) masuk sayur
4)tabur gula , garam secukup rasa oke. aku tk buh ajinamoto ok.. sbb aku tk gemar.
5)pastu masakkk lahhh...
6)tambah lagi kicap manis, sos cili, dan sos tiram secukup rasa oke..
pastu dh masak angkat lahhh..\pastu bungkus guna kulit dumpling....
yg nk buat telur bungkus , bungkus dlm telur..
oke.. ni dumpling aku buat
oke beb ni lahh dumpling..
aku tkde hias2 sbb aku bukan masterchef..
lepastu aku tk edit gmbr sbb aku malas..
hidup ni simple buat cara simple.
selamat mencuba oke.!
kalau korang rasa gmbr dye nmpk hodoh tp aku suka makan..sedap!
ini 1st time mkn dumpling pas tgk farah breep2 dlm rasa halal oriental dulu..bru ni dpt mkn ok..
lama kann..
oke lahh wehh..
bai .
assalamualaikum
Tiada ulasan:
Catat Ulasan