hikhik..semalam buat gravy potato..
sebenarnye nk buat sotong sumbat tp tk reti pulakk nk sumbat kentang dlm sotong tu..
memandangkan kentang dah siap,
buatlahh kuah dye pulakkkk..
Kalau nak tahu , Rashid suka makan kentang putar tauu..
hahaha.
tapi dye belum pernah rasa yg aku buat..
sbb masa arytu 1st time aku buat pon masa cuti sem..
BAHAN-BAHANNYA
- Planta
- Bawang putih 1 tongkol
- Bawang goreng 2 sudu
- kiub ayam
- Lada sulah 1 sudu kecil
- Lada hitam (banyak sikit baru sodap)
- Air
- Tepung Jagung (dilarutkan dengan air)
- Susu cair
Oke(sebut mcm zizang)
CARA-CARA MEMBUATNYA
Kentang
- Rebus kentang tadi sampai lembut.
- Dah lembut tu lenyekkan, letak planta 1 sudu setengah, letak susu cair seberapa lemak yg anda mahukan.(ikut kuantiti kentang).
Kuah kentang
- Planta (1 sudu) tumis bawang putih sampai naek bau. kalau tk naek tu ang pa lupa nk tekan lift tingkat berapa tu yg tk naek.
- Bila bawang putih dh naek bau, letak bawang goreng, lada sulah, lada hitam,kiub ayam.
- Masukkan tepung jagung yang telah dilarutkan dgn air
- Tambah lagi dua cawan air.
- Sedia dihidangkan bersama kentang tadi.
SELAMAT MENCUBA time bosan2 kat rumah kawan2.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan